Ceny jagodzianek biją rekordy. Inne drożdżówki próbują wyprzeć je z rynku

18 godzin temu
Zdjęcie: Polsat News


Ceny tradycyjnych drożdżówek z jagodami biją w Polsce nie tylko rekordy popularności, ale także ceny. Glovo wylicza, iż średnio ten letni przysmak kosztuje już ponad 19 zł. Rekordowy rachunek za jagodzianki we Wrocławiu sięgnął jednak ponad 1300 zł, a na horyzoncie pojawia się już konkurencja tych drożdżówek


Jagodzianki powoli stają się towarem luksusowym, jednak wysokie ceny nie odstraszają Polaków. Coraz chętniej próbujemy nowych smaków, ale nierzadko sięgamy także po nowe sezonowe drożdżówki - poziomianki.


Popularność jagodzianek nie maleje


Popularność drogich jagodzianek dorównuje już w debacie publicznej paragonom grozy znad morza. Dla wielu to powrót do smaków dzieciństwa, dla innych okazja do kulinarnych eksperymentów, bo jagodzianki zyskują w tej chwili nowe, zaskakujące smaki.


Pojawiają się już jagodzianki z pistacją, matchą czy na bazie jagody kamczackiej, czytamy w serwisie silesion.pl. Rekordowy rachunek w tym roku dotyczył jagodzianek z Wrocławia, gdzie w lokalnej cukierni klient zamówił 40 porcji tej drożdżówki, za co zapłacił 1323 zł, informuje portalspozywczy.pl. To zatem 33 zł za sztukę. Reklama


W sieciowych piekarniach i dużych sieciach sklepów jagodzianki mogą kosztować choćby poniżej 4 zł za sztukę, jednak zwykle są to drożdżówki z dżemem. Pan Paragon wylicza, iż w dużych miastach cukiernie oferują jagodzianki w cenach od 20 zł w Poznaniu, przez 24 zł w Krakowie, po 34 zł w warszawskiej restauracji Magdy Gessler.
Z danych Glovo wynika, iż najpopularniejsze w 2025 roku są jednak jagodzianki w cenach 10-25 zł, a w ubiegłym roku średnia cena tego przysmaku sięgnęła 19,45 zł.


Poziomianki próbują zdetronizować drożdżówki z jagodami


Na rynku pojawiają się już nowe, sezonowe drożdżówki. Portalspozywczy.pl podaje, iż w cukierniach można już dostać poziomianki, czyli drożdżówki w poziomkami. Ich ceny sięgają jednak choćby 60 zł za sztukę, a wynika to także z faktu, iż te owoce są znacznie mniej dostępne niż jagody czy borówki.
"Jagodzianki idą jak burza, ale... to nie koniec. Wjechały poziomianki, a malinianki depczą im po piętach" - czytamy w poście w mediach społecznościowych jednej z cukierni w Gliwicach.
Na rynku pojawiają się także połączenia jagód i poziomek w jednej drożdżówce.


Ceny jagodzianek nie spadną


Dobrej jakości jagodzianka to wyrób często rzemieślniczy. Im więcej kawałków owoców znajduje się w drożdżowce, tym więcej zapłacimy za cały produkt. Jagody mają także krótki sezon zbioru, a rosnący popyt często latem przewyższa podaż, co również podnosi ceny.
A na koszty produkcji składa się również droga energia i rosnące przez inflację ceny masła, mąki czy cukru. Jagodzianki wymagają też manualnego formowania, dlatego wypieki te będą droższe również przez koszty zatrudnienia pracowników.
Idź do oryginalnego materiału