Choć coraz więcej pracodawców wdraża rozbudowane strategie wellbeingowe, często w procesie pomijane są drobne, ale najważniejsze rytuały i nawyki. Jak wynika z raportu Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2025/2026 jednym z niedocenianych elementów dobrostanu w pracy może być… wspólny posiłek.
Ze stworzonego przez Better Workplace wraz z Instytutem Medycyny Pracy raportu, którego premiera zaplanowana jest na wrzesień 2025, wynika, iż 43 proc. pracowników lubi spożywać posiłki razem ze współpracownikami, a wśród pracowników hybrydowych ten odsetek sięga aż 52 proc. Co ciekawe, grupami, dla których ważne jest wspólne zasiadanie do stołu są osoby w wieku 18–25 oraz 36–45 lat – odpowiednio 48 proc. i 49 proc. Jedzenie z innymi to nie tylko kwestia towarzyska – dla wielu to realne wsparcie emocjonalne w pracy.
– Wspólne posiłki w pracy to coś więcej niż integracja – to narzędzie do budowania poczucia przynależności i sposób na redukcję stresu. Szczególnie wśród pracowników hybrydowych, którzy nie zawsze mają ustalone rytuały dnia, taki stały punkt ułatwia np. wygospodarowanie czasu w przerwę w natłoku obowiązków – komentuje Agnieszka Sopel, menadżer ds. benefitów i zaangażowania w Better Workplace.
Stresujący dzień w pracy? Zjedz obiad ze współpracownikami
Z raportu Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2025/2026 wynika, iż osoby odczuwające stres częściej deklarują potrzebę wspólnego jedzenia w pracy niż te, które go nie doświadczają. To wyraźnie wskazuje, iż wspólne posiłki to jeden ze sposobów radzenia sobie ze stresem, a przy okazji okazja do budowania zdrowych nawyków.
Tego z kolei oczekują zwłaszcza pracownicy hybrydowi, wśród których 64 proc. chciałoby od pracodawcy większego wsparcia w budowaniu zdrowych nawyków (w porównaniu do 50 proc. pracowników stacjonarnych i 48 proc. zdalnych).
– Otoczenie jest bardzo ważne. Osoby pracujące stacjonarnie deklarują najniższe codzienne spożycie słodyczy – sięga po nie regularnie zaledwie 19 proc. z nich – co może być efektem właśnie pewnych rytuałów w pracy. o ile wszyscy współpracownicy zaczynają dzień od wspólnego śniadania, jest większa szansa, iż pójdziemy z nimi i wybierzemy pożywny posiłek, zamiast ignorować głód, a następnie zjeść batona lub wypić kolejną kawę. Nasze badanie potwierdza także, iż tryb zdalny sprzyja podjadaniu, co może wynikać z braku kontaktu z innymi i większej dostępności przekąsek w domu. Tymczasem organizowanie firmowych śniadań czy wspólnych lunchów to nie tylko sposób na integrację i budowanie więzi, ale także wzrost efektywności pracowników. Prawie 70 proc. pracowników trudno pracuje się z uczuciem głodu, są wtedy po prostu mniej efektywni. Jest to więc inwestycja w realne relacje i dobre nawyki – dodaje Agnieszka Sopel z Better Workplace.
Raport Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2025/2026 opiera się na badaniu przeprowadzonym w lipcu 2025 r. metodą ankiety internetowej (CAWI). Dobór próby miał charakter losowy, jednak zastosowano procedury umożliwiające wyłonienie wyłącznie osób wykonujących pracę biurową. Łącznie analizie poddano odpowiedzi 1009 respondentów.
Źródło: Better Workplace